![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyyJT1G4s3VF7YiYro4aUaP8Cyq2G_R2FvNuSVZvVWF3MYA6DPG9_T6by112cLV6UT5_aBprVg5qmc6fHGRrKLVqKsgT0MXHtSrcff5fkrR_KBaVtWeqTsxFOzePp6WjXzxLNKEEXcUEk/s320/gauss.bmp)
Fie o mărime X a cărei valoare reală este xo. Dacă se măsoară mărimea X de un număr N de ori, N suficient de mare, în aceleaşi condiţii, atunci se vor obţine pentru X valorile xi, i=1,2, 3,...,N. Diferenţele (xo - xi) se numesc erori accidentale. Dacă N este suficient de mare, atunci erorile accidentale se supun legii de distribuţie normale a lui Gauss. Reprezentarea grafică a funcţiei de distribuţie Gauss are forma unui clopot, de unde denumirea de "clopotul lui Gauss".
h > 0 este o măsură a preciziei şirului de măsurători.
Am vrut să precizez contextul în care este valabilă "curba lui Gauss" deoarece am constatat că în vorbirea curentă se abuzează de ea. Nu ştiu de unde pînă unde, foarte multe persoane, consideră că notele elevilor/studenţilor la un examen ar trebui să aibă distribuţia Gauss. Cred că este forţată cerinţa.
2 comments:
SUPER TARE FRATE
Nu inteleg de ce crezi ca e altfel? E logic ca notele "de mijloc" sa fie mai multe, elevii medii fiind mai multi, la fel cum elevi mai buni si respectiv mai rai sa fie mai putin. E o distributie normala.
Post a Comment